Your browser does not support JavaScript!
Enable JavaScript in your browser to see our site.

Látnivalók és érdekességek


Baranya megye a természeti látnivalók és kulturális örökségünk kincseinek széles tárházát kínálja szabadidős tevékenységhez. A Magyarországra jellemző tájak többsége ebben a régióban is megtalálható. A Duna és Dráva által határolt régió számos lehetőséget ad a természet kedvelőinek. Völgyekkel tagolt lankáinak és a dombok szelíd kiemelkedéseinek panorámája szemet gyönyörködtető.

Fedezze fel hazánk legdélebbi megyéjének szépségeit, böngésszen a látnivalók és a programajánlónk kínálatában!

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Magyarhertelend faluközpont

Magyarhertelend

A település különlegesen jó természeti adottságokkal rendelkezik. Legfőbb vonzereje a termálfürdő, de kedves hangulatát fokozza a minden utcáját ékesítő virágözön és a település jónéhány parkja. Magyarhertelend olyan hely, ahol a vendég játssza a főszerepet.

Magyarhertelend

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Magyarhertelend

A Mecsek északi lankáin fekvő Magyarhertelend ma a megye egyik leglátogatottabb fürdőhelye. Pécstől 20 km-re található. A megyeközponttól Orfűn át, valamint a 66-os úton Mánfa-Magyarszéken keresztül is megközelíthető. Sásd-Komló viszonylatban busszal és vonaton is elérhető. A település termálvizével, festői környezetével a pihenésre, kikapcsolódásra vágyók paradicsoma. A 36°C-os termálvíz kedvező hatással van a reumatikus, ízületi, keringési és idegrendszeri megbetegedésekre. A fürdő tágas, a forró napokon hűs árnyat is adó ősparkjában számos medence csalogatja a kicsiket és nagyokat, míg télen beltéri medencéi kínálnak kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget.

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Orfű

Orfű

A Vízfő-forrás bő karsztvize és a kedvező domborzati adottságok négy mesterséges tó kialakítására adtak lehetőséget. A tavak fürdés, csónakázás, horgászás, vitorlázás, szörfözés céljaira kiválóan alkalmasak. Az Orfűi-tó mellett Malommúzeum áll. Az ide látogató vendégek örömére megnyílt a felújított Balázs-hegyi kilátó és a Kemencés Udvar.

Orfű

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Orfű

Orfű község Baranya megyében, a Pécsi járásban, Pécstől mintegy 14 km-re észak-északnyugati irányban, a Mecsek hegyhát közepén. A falu legfőbb vonzereje a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített mesterséges tavak, név szerint az Orfűi, a Pécsi, illetve a Herman Ottó tó. Az üdülővendégek szórakozását, kikapcsolódását és pihenését szabadvízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja. Orfű látványossága a Kemencés Udvar és Tájház, mely kivételes néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, az Orfűi Malommúzeum és a Vízfő Forrás a tanösvénnyel.

Távolság a vendégháztól: 5 km.

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Abaliget

Abaliget

A Pécstől északnyugatra fekvő település Baranya megye országos hírű üdülőfaluja. A község legfőbb nevezetessége a Bodó-hegy oldalában 219 méterrel a tengerszint felett nyíló barlang. A barlangból kifolyó patak vizét felduzzasztva, két mesterséges tavat alakítottak ki, amelyek fürdésre, csónakázásra és horgászatra adnak lehetőséget.

Abaliget

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Abaliget

A Dunántúlon, a Mecsek nyugati részén fekszik. Pécstől kb. 15 km-re északnyugatra. A falu legfőbb nevezetessége az abaligeti-cseppkőbarlang, más néven Paplika 1768 óta ismert. Mattenheim József abaligeti molnár fedezte fel. A látogatók egy 500 méteres szakaszt járhatnak be, barlang egyik termében padokat helyeztek el azok számára, akik légzőszervi megbetegedésük gyógyítása céljából érkeznek ide. A barlang állatvilága igen gazdag, szép cseppkőképződmények láthatók itt. Az Abaligeti-barlang és az abaligeti Denevérmúzeum különlegességét a víz eróziós formavilága, gyógyhatású levegője, valamint a denevérek élőhely típusainak és kutatásuk történetének bemutatása jelenti. Mindkét helyszín az év minden napján fogadja a látogatókat. A barlang magyar és német nyelvű szakvezetésen tekinthető meg.

Távolság a vendégháztól: 8 km.

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Sikonda

Sikonda

A település a Mecsek északi oldalán, Pécstől 18 kilométerre, a 180 méter magasságban fekvő Sikonda-völgyben. Sikonda története szorosan összefonódik Komló és ezzel együtt a szénbányászat fejlődésével található. A kőszén utáni kutatás során 1928-ban váratlanul melegforrás vize tört fel, helyén napjainkban wellness-szálló és élményfürdő üzemel.

Sikonda

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Sikonda

A település Komlótól 4 kilométerre, nyugatra fekszik, közigazgatásilag Komlóhoz tartozik. Sikonda nevét 1797-ben készült térképen lehet először olvasni, története szorosan összefonódik Komló és ezzel együtt a szénbányászat fejlődésével. A kőszén utáni kutatás során 1928-ban váratlanul kb. 500 méter mélyről melegforrás vize tört fel, még ebben az évben megnyílt az első fürdő. 1933-ban megkapta a gyógyfürdő minősítést, 2004-ben wellness-szálló és élményfürdő épült Sikondán. A fürdés mellett egyéb kikapcsolódásra is alkalma nyilik az idelátogató vendégnek. A természeti értékek iránt érdeklődő turisták barangolhatnak a Melegmányi-völgy természetvédelmi területé és túrázhatnak a kiépített turistaútvonalakon.

Távolság a vendégháztól: 5 km.

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Pécs

Pécs

Pécs, a mediterrán hangulat városa. A tudomány, a művészet és a szakralitás kincseskamrája. A város, mely megyeszékhely is egyben, már a Római Birodalom idején is lakott település volt. A terület földrajzi helyzete és klímája jó életfeltételeket kínált az itt letelepedett népcsoportoknak. Erről tanúskodnak a feltárt régészeti leletek is.

Pécs

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Pécs

Pécs városa az ország délnyugati szélén, a horvát határ közelében található. Délebbi fele sík, míg az északi része a Mecsek hegység déli lankáira kúszik fel, és völgyeibe nyúlik be. Egymásra és egymás mellé épült itt, és ma is látható a római kor, a középkor, a török hódoltság, majd a polgárosodás számos értéke, gótikus, reneszánsz, barokk kori lakóház, keresztény templom és mohamedán imahely, mecset és dzsámi, fürdő és középület. Sopianae (a római kori Pécs) városának és temetőjének régészeti kutatása több száz éve folyik. Az emlékek mind építészetileg, mind művészetileg páratlan alkotások, amelyek 2000 óta az UNESCO világörökség részét képezik. A korai kereszténység korszakát a Mons Sacrum (Szent hegy) környékén a mai katedrális előtti térségben feltárt ókeresztény temető jelzi, amely 2000 óta a Világörökség része. A kétszintes Péter-Pál sírkamrát bibliai témájú festmények díszítik, a Korsós sírkamrában pedig egy kápolna található, a falain az édenkert képeivel. A népvándorlás után, 1009 körül I. István király megalapította a pécsi püspökséget és vele a székesegyházat. A gótikus, négytornyú templom ma is Pécs egyik legcsodálatosabb látnivalója. A megyeszékhelyen található a Nagy Lajos király által alapított első magyar egyetem is. A reneszánsz kultúra meghonosodása Janus Pannonius püspökségének idejére tehető, amelyről a Zsolnay Múzeum udvarán található reneszánsz kőtár tanúskodik. A város neve mára összeforrott a Zsolnay kerámiáéval is, a manufaktúra múzeumában a méltán világhírű Zsolnay-porcelán története és jellegzetes darabjai láthatók.

Távolság a vendégháztól: 20 km.

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Harkány

Harkány

Az ország legdélibb részén, a Villányi-hegység lábánál, a Dráva folyó völgyében fekszik. A vendégszerető település kénes gyógyvízével - mely minden mozgásszervi betegség gyógyítására alkalmas - egész évben várja a gyógyulni vágyókat a felújított gyógyfürdőben. A Harkány városát felkereső vendégek élvezhetik a környék híres borait valamint gasztronómiáját.

Harkány

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Harkány

Harkány Pécstől 25 km-re, a Villányi-hegység lábánál, a Siklósi járásban található nevezetes fürdőváros. A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő kiemelt országos minősítésű gyógyfürdő. A termálkutak a fürdő területén helyezkednek el és 62 °C-os vizet szállítanak. A 180 esztendős létesítmény vize a reumatikus panaszok, ízületi gyulladások, operációk utáni mozgáskorlátozottság, törések és idült bőrbetegségek gyógyítására szolgál. Érdemes megtekinteni - a templomkertben található - az országban egyedülálló tűzzománc sorozatot, Morvay László grafikusművész alkotásait. Harkány minden igényt kielégítő kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket (fesztiválok, könnyűzenei műsorok, hangversenyek) kínál vendégeinek.

Távolság a vendégháztól: 50 km.

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Villány

Villány

A város a Villányi-hegységtől keletre található. A délies lejtők és a bőséges napsütés hatására harmonikus ízvilágú, csodálatos vörösborokat palackoznak az itteni gazdák. Országszerte híres borvidék Villány, ahol a kadarka és a kékoportó terem.

Villány

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Villány

A 2500 lakosú város Pécstől délre a Villányi-hegység lábánál terül el. Villány elsősorban vörösboráról híres, ezért elnyerte a Szőlő-Bor Városa címet. A táj déli lejtőin a mediterrán éghajlat jellemző, a szőlőtermesztés itt mintegy ezeréves múltra tekint vissza. A Bormúzeum az egykori dézsmapincében a régi borászat eszközeit és hagyományait mutatja be. Villány az őslénytan iránt érdeklődők számára is sokat jelent. Az itteni ammonitesz fauna páratlan fajgazdagsága folytán egész Európában ismert.

Távolság a vendégháztól: 50 km.

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Siklós

Siklós

A Villányi-hegység lábánál terül el Magyarország legdélibb városa, Siklós. A megyében rengeteg végvár állt valaha, közülük a siklósi maradt fenn a legépebben. A középkori vár lenyűgöző látványt nyújt szabálytalan négyszög alapú tömbjével, méltóságos magányában a hegytetőn. Említésre méltók még a város török kori, valamint vallásos műemlékei is.

Siklós

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Magyarhertelend

A 10000 lakosú város, az ország legdélebben fekvő városa. A település megközelíthető közúton, Pécs felől az 58-as számú úton, vagy vasúton, a Barcs-Villány vonalon. A mai város helyén a római korban katonai telepet hoztak létre Serena néven. Az erődöt először 1190-ben említik oklevélben, még a település létéről az első hivatalos okirat 1294-ből származik. A város legjelentősebb műemléke a vár, mely az ország egyik legépebb, legegységesebb történelmi emléke. Említésre méltók még a város török kori, valamint vallásos műemlékei is. Siklóshoz tartozik Máriagyűd, ismert búcsújáró hely.

Távolság a vendégháztól: 50 km.

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Szigetvár

Szigetvár

A város neve összefonódott Zrínyi Miklóséval, aki 1566-os török támadás idején a vár hősies védelmének irányítója volt. Szigetvár műemlékekben gazdag, történelmi kisváros, csendes pihenést biztosít az idelátogatóknak. Zrínyi Miklós legendás hírű vára ma is megtekinthető.

Szigetvár

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház - Magyarhertelend

Mintegy 12 000 lakosú város Baranya megyében a horvát határtól 30 km-re található. A gazdag történelmi múltat őrző város legismertebb látványossága a vár, valamint a település török kori műemlékei. A település múltjának alakulása szorosan összefügg a vár történetével. A mai vár alapjait egy, a XV. század első harmadában épült háromemeletes téglatorony jelentette. A várat - 1566-os elfoglalása után - a törökök építették fel a ma is látható formájában. A várban lévő Zrínyi Miklós Múzeum kiállításai is elsősorban az ő hősi küzdelmét idézik fel. A múzeumban emlékszobát rendeztek be Zrínyi Miklósnak, és városban több szobor is őrzi a szigetvári hős alakját. De a török kor emlékeit is méltó módon őrzi a város. Szigetváron a gyógyulni, pihenni vágyó látogatókat kitűnő gyógyvízzel működő termálstrand, kiállítások, élő zenei rendezvények várják egész évben.

Távolság a vendégháztól: 50 km.

Képgaléria

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház Magyarhertelend Orfű Abaliget Pécs Siklós - Máriagyűd

Szolgáltatásaink

Más-más stílusban berendezett apartmanjaink vendégeink maximális kényelmét szolgálják.

Elérhetőségeink

Szállás nyugodt, falusias környezetben, ahonnan a fürdő is közel van? Ne keressen tovább, megtalálta!

Cím: 7394, Magyarhertelend, Rákóczi u. 14/c
Telefon: +36-70-212-3406
E-mail: szallas@mecsekgyongye.com