Your browser does not support JavaScript!
Enable JavaScript in your browser to see our site.

Orfű

2021.02.02. Látnivalók, Programok

Az orfűi völgy mélyén folydogáló patak három kis falut - Orfűt, Mecsekrákost és Tekerest ­ font össze, a keleti oldalvölgyekbe további két falu, Bános és Mecsekszakál települt. A hatvanas években ezt a területet egységes üdülőterületté formálták, melyet ma Orfű néven ismer az ország és egyre inkább Európa is. 

Látnivalók, nevezetességek Orfűn:

Orfűi Tájház és Kemencés Udvar:
A Tájház közös udvarban van a Kemencés udvarral, ahol az ország egyes tájegységeinek kemencetípusait és a hagyományos sütés-főzés eszközeit láthatják.

Orfűi Malommúzeum:
Az Orfűi malommúzeumban működő malom és izgalmas kiállítás várja a látogatókat. A múzeum az 1970-es évek elején jött létre, kétféle malom által mutatja be a őrlés technológiájának a fejlődését az őskortól napjainkig. A vízimalom az egyetlen patakmalom az országban, amely a mai napig gabonaőrlést folytat egész évben. Felújítása 1994-től 2001-ig tartott, ez idő alatt megtörtént a vizesárok és a vízikerék helyreállítása is. A szárazmalom Mekényesről lett áttelepítve, közel kétszáz éves, ma már mozdulatlanul áll. Óriási járgánykerekét egykor lóval hajtották. Ugyanebben a malomban, 1946-ig működött egy népi olajütő is, amelynek az egyenként közel másfél tonnás tölgyfagerendái ma is valósághűen szemléltetik az olaj sajtolásának folyamatát. Az egykori molnárház ma az Orfűi Kézműves Egyesület alkotó-és kiállítóhelye. A Malommúzeum így sokszor kézműves táborok, foglalkozások helyszíne is.

A malomtól indul a négy állomásból álló, kb. 1-1,5 km hosszú Vízfő-tanösvény és erdei tornapálya a Vízfő-forráshoz, ahonnan a vízimalom is kapja vizét és ahol a Forrásház áll.

Forrásház:
Az orfűi forrásház karsztvíz hasznosítására, ivóvízellátásra készült. A 20 kilométerre fekvő Komló eredetileg innen kapta az ivóvizet.

Orfű Aquapark:
Az Orfű Aquapark a nyári szezonban 63 200 négyzetméteren várja a látogatóit.

Képgaléria

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház Magyarhertelend Orfű Abaliget Pécs Siklós - Máriagyűd

Szolgáltatásaink

Más-más stílusban berendezett apartmanjaink vendégeink maximális kényelmét szolgálják.

Elérhetőségeink

Szállás nyugodt, falusias környezetben, ahonnan a fürdő is közel van? Ne keressen tovább, megtalálta!

Cím: 7394, Magyarhertelend, Rákóczi u. 14/c
Telefon: +36-70-212-3406
E-mail: szallas@mecsekgyongye.com