Your browser does not support JavaScript!
Enable JavaScript in your browser to see our site.

Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál 2023

2023.07.16. Látnivalók, Programok

Az augusztus 11-én kezdődő ingyenes fesztivál programjának fellépői között a bluegrass hazai és külföldi képviselői mellett jeles akusztikus zenei fellépőket hallhatnak a látogatók. Mi is az a bluegass? Amerikában kialakult akusztikus zenei stílus, az irányzat elnevezését a (kentucky) bluegrass, azaz a – különben hazánkban is őshonos – réti perje vagy kékfű néven ismert növény, latin nevén Poa pratensis adta. A fesztivált szervező Magyar Bluegrass Zenei Egyesület célja, hogy a hazánkban még mindig inkább kevéssé ismert műfajt egyre jobban megismertesse és megszerettesse a közönséggel.
Az első ilyen abaligeti rendezvényt 2003-ban tartotta az akkor már két esztendeje létező, eredetileg bajai székhelyű egyesület. Pénteken a  Nightingale mellett a szintén helyi illetőségű Pannongrass, továbbá a Miskolci Bluegrass Band Family, az Önként és Dalolva Társulat, illetve a fesztiválra hosszú idő után visszatérő Revival Band lép színpadra, de a közönség megismerheti az autentikus cigány népzenét játszó Lásho Lecsó csapatát is, majd a program az Iszkába zenekar ízes magyar népzenei műsorával zárul.
Szombaton és vasárnap is kitűnő koncertek közül válogathatnak az érdeklődők, kiemelt jelentőségű a szervezők számára, hogy húsz esztendő alatt első ízben a hazai akusztikus blues koronázatlan királya, VasZoli is megtiszteli a fesztivál szervezőit és közönségét jelenlétével szombaton, de ekkor lesz hallható többek között a rendezvény két, szintén régi visszatérő vendége, a Hungarikum Együttes és a Folton Folk is. Fellép a Montana Blue (UK), a Poa Pratensis Bluegrass Band(a), továbbá a pécsi körökben régi kedvenc Tarnai Acoustic Recept Nélkül nevű új projektje is bemutatkozik. Ismét hallható lesz Szőke Tamás fingerstyle gitáros - ezúttal Nagy Gergely gitáros vendégjátékával kiegészülő - különleges produkciója is.
Vasárnap az est sztárvendége a The Gallows Fellows (A) lesz, a csapat az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jut el a fesztiválra, fellép továbbá a hazai kiválóságok közül a budapesti Nojata String Band, de a helyi erők képviseletében, Pécs és környékéről több produkció is képviselteti magát, így a Kentucky Harmony,  a Shawn Végváry & Friends, az M6 Country Band, akárcsak az ízig-vérig bluesos Boss-Tone Trió. Szólókoncertet ad ismét a fesztivál közönségkedvence, Berta Zsolt szépíró-dalszerző, illetve visszatér az abaligeti színpadra a népes és vidám Seamróg Tatai Ír Zenekar is.

A rendezvény egyik különlegessége az esténként, a hivatalos program végeztével kezdődő hagyományos bluegrass jam, aminek érdekessége, hogy bármilyen akusztikus hangszerrel érkező zenész beszállhat a közös muzsikálásba, az összlétszám nincsen korlátozva.

PROGRAM

2023. AUGUSZTUS 11., péntek

16:00 Nightingale
16:40 Önként és Dalolva Társulat
17:40 Lásho Lecsó
18:40 Miskolci BBF
19:40 Revival Band
20:40 Pannongrass
21:40 Iszkába zenekar

2023. AUGUSZTUS 12., szombat

14:00 Szarka Bence - képzőművészeti kiállításmegnyitó, Abaligeti Faluház
15:00 Montana Blue (UK)
15:40 Nojata String Band
16:40 Hungarikum Együttes
17:40 A VasZoli
18:30 Tarnai Acoustic: Recept Nélkül

Képgaléria

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház Magyarhertelend Orfű Abaliget Pécs Siklós - Máriagyűd

Szolgáltatásaink

Más-más stílusban berendezett apartmanjaink vendégeink maximális kényelmét szolgálják.

Elérhetőségeink

Szállás nyugodt, falusias környezetben, ahonnan a fürdő is közel van? Ne keressen tovább, megtalálta!

Cím: 7394, Magyarhertelend, Rákóczi u. 14/c
Telefon: +36-70-212-3406
E-mail: szallas@mecsekgyongye.com