Your browser does not support JavaScript!
Enable JavaScript in your browser to see our site.

Magyarhertelend

2021.04.04. Programok, Látnivalók

Baranya megyében, Komlótól nyugatra, Pécstől észak-északnyugatra fekszik. Közigazgatási területének északi szélén elhalad a 66-os főút is, de központján kelet-nyugati irányban csak a Magyarszék-Kishajmás közti 6602-es út halad végig, déli szomszédja, Orfű felől pedig a 6608-as út vezet idáig.

A település neve az 1332. évi pápai tizedjegyzékben Horcholond formában szerepelt. A pécsi püspökség birtoka volt, ekkor már rendelkezett templommal, ami azonban a hódoltság idején teljesen elpusztult. Ma már Hertelendhez tartozik a szintén középkori eredetű BARÁTÚR, ahol egykor talán szerzetesek éltek, de lehet hogy a név az egyházi birtokra utal. A XVIII. század közepén mindkét községbe német telepesek érkeztek, Barátúrból a magyar lakosság át is települt Hertelendre, így az tiszta német faluvá vált. Az 1970-es években, amikor Magyarhertelendhez csatolták, már csak 20-an vallották magukat németnek. Ebben nem annyira az asszimilálódás, mint a II. világháború utáni kitelepítések játszottak szerepet.

Látnivalók és programok

Hertelendi Termálfürdő: 1958-ban, uránérckutató fúrások nyomán fakadt fel a 38 °C-os termálvíz. Ma a fürdő két kútból nyeri a vizet: 550 m mélyről 38 °C-os, 1062 m mélyről 63 °C-os víz tör fel. Ez utóbbit természetesen hűtik, a termálfürdő medencéiben 30 °C körüli a vízhőmérséklet. A termálvíz összetétele kedvező hatással van a reumatikus, ízületi, keringési és idegrendszeri megbetegedésekre, valamint ivókúraként fluoridtartalma miatt fogínybetegség gyógyítására is kiváló. Itt építették meg Magyarország és a Dél-Dunántúl egyik legnagyobb szaunáját, mely 60 fő befogadására képes, és hétről hétre különleges szaunaprogramokat szerveznek. A profi szauna mesterek a vendégek körében népszerű felöntéseket végeznek, a helyes szaunázás intenzívebb és érdekesebb formáját megismertetve az idelátogatókkal.

Római katolikus templom: Magyarhertelend 1777-ben épült barokk római katolikus templomára a szentély emlékeztet, a hajó és a torony a XIX. századi átépítés során klasszicista jegyeket kapott.

Napszentély-kilátó: A termálfürdő közelében a dombtetőn áll hazánk legszebb névvel bíró kilátója. A betontalapzaton álló, 23 méter magas kilátóból szép kilátás nyílik a Mecsek lankáira és Magyarhertelendre. Szép időben a Tubes és a pécsi TV-torony is látszik.

 

 

 

Képgaléria

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház Magyarhertelend Orfű Abaliget Pécs Siklós - Máriagyűd

Szolgáltatásaink

Más-más stílusban berendezett apartmanjaink vendégeink maximális kényelmét szolgálják.

Elérhetőségeink

Szállás nyugodt, falusias környezetben, ahonnan a fürdő is közel van? Ne keressen tovább, megtalálta!

Cím: 7394, Magyarhertelend, Rákóczi u. 14/c
Telefon: +36-70-212-3406
E-mail: szallas@mecsekgyongye.com