Your browser does not support JavaScript!
Enable JavaScript in your browser to see our site.

Abaligeti-barlang

2021.05.04. Programok, Látnivalók

Az Abaligeti-barlang története Habár több monda is felöleli nevét még a török hódítások idejéről, az első írásos emlék csak 1758-ban számol be róla, amikor még a helyi plébános borospincéjeként funkcionált. Innen ered népi elnevezése is, a Paplik. A barlang teljes hosszán átfutó Katya-patak akkoriban több vízimalom működéséért is felelt. A barlang felderítésére elsőként 1768-ban akadt vállalkozó szellemű egyén a helyi molnár személyében. Csaknem egy évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy megszülethessen alaprajzának vázlata.

A barlang látogatása napjainkban Az Abaligeti-barlang napjainkban már a kor követelményeinek megfelelő kiépítéssel várja a kezdő és gyakorló barlangászokat 466 méteres főágán. Változatos formakincsét utcai ruhában is kényelmesen meg lehet csodálni. A járataiban sok képződmény elnevezést is kapott, van például Pisai ferdetorony, Niagara-vízesés és Elefántfej is. Pormentes, 97%-os páratartalmú levegője enyhülést tud nyújtani azoknak, akik asztmában vagy egyéb légúti betegségekben szenvednek. Minden órában indul szakvezetés, de egyénileg is nyugodtan nekiindulhatnak az érdeklődők a járatok felfedezésének.

A Denevérmúzeum a barlang szájától pár méternyire, az egykori turistaházban található. A zavartalan üregek ugyanis remek denevérpihenőt biztosítanak ezeknek a hasznos kis állatoknak. A téli hideg hónapok alatt akár több száz családtagú példányok is megfordulhatnak itt. A múzeumban preparált denevéreken, fényképeken és nagy méretű maketteken keresztül lehet bepillantást nyerni a repülő emlősök életébe és a denevérkutatás rejtelmeibe. 2019 óta megújult interaktív eszközökkel várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Képgaléria

Mecsekgyöngye Tóth Vendégház Magyarhertelend Orfű Abaliget Pécs Siklós - Máriagyűd

Szolgáltatásaink

Más-más stílusban berendezett apartmanjaink vendégeink maximális kényelmét szolgálják.

Elérhetőségeink

Szállás nyugodt, falusias környezetben, ahonnan a fürdő is közel van? Ne keressen tovább, megtalálta!

Cím: 7394, Magyarhertelend, Rákóczi u. 14/c
Telefon: +36-70-212-3406
E-mail: szallas@mecsekgyongye.com